5 obiceiuri sănătoase care te pot ține departe de migrene

Migrena este o problemă neurologică extrem de neplăcută, care afectează peste 1 miliard de oameni din întreagă lume și poate duce la incapacitatea efectuării sarcinilor zilnice * Deși este considerată a fi o simplă durere de cap, migrena este mult mai complexă, putând fi însoțită de o mulțime de alte simptome. 

articol

Care sunt particularitățile migrenelor? 

  • Afectează în special femeile, acestea reprezentând 85% dintre persoanele diagnosticate cu migrenă**
  • Durerea generată de migrenă este puternică, recurentă și pulsatilă. De regulă este resimțită pe una dintre părțile capului.
  • În general, migrena este însoțită de mai multe simptome invalidante: vărsături, greață, amețeli, sensibilitate la lumină și la sunete sau amorțeli.
  • Cel mai adesea, migrenele durează intre 4 și 72 de ore*** 

Care sunt remediile pentru migrene?

Din păcate nu există un remediu standard pentru migrene. Totuși, tratamentul medicamentos te poate ajuta să elimini durerile apărute în perioada atacurilor. Pe lângă tratament, cei care suferă frecvent de această afecțiune își pot forma obiceiuri care să îi țină departe de ea:

1. Atunci când simți că apare o migrenă, încearcă să te retragi într-un mediu liniștit, întunecat, cu o temperatură potrivită. Consumul de cafeină, băile calde sau gheața aplicată pe cap sau pe gât pot avea și ele efecte benefice.

2. Odihnește-te! Este foarte important să adopți o rutină de somn, pentru a te asigura că întregul organism se odihnește cât are nevoie. Stabilește ore regulate pentru somn, nu mânca mese grele înainte de a merge la culcare și încearcă să elimini orice distragere.

3. Fă sport regulat! Sportul eliberează substanțe chimice prin care pot fi blocate semnalele de durere transmise către creier.

4. Adoptă o alimentație echilibrată! Este extrem de important să mănânci cât mai sănătos. Nu sări peste nicio masă, încearcă să mănânci la aproximativ aceleași ore și elimină alimentele care pot declanșa migrenele (brânză, ciocolată, alcool, etc.).

5. Încearcă să stai departe de stres! Stresul este una dintre problemele omului modern și, din păcate, este foarte greu să fie evitat. Totuși, poți adopta anumite obiceiuri care să te ajute să ții sub control stresul: fă pauze de la muncă ori de câte ori ai ocazia, încearcă să adopți o atitudine pozitivă, găsește mereu timp pentru a face ceea ce iți place și relaxează-te!

Migrenele sunt probleme complexe, așadar, dacă nu reușești să scapi de ele, este bine să te adresezi unui medic neurolog.

Referințe:
* https://migraine.com/migraine-statistics
** https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-in-women/
*** https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-long-do-migraines-last