Care sunt afecțiunile ce pot fi mascate de durerile de cap?

Durerile de cap sunt extrem de neplăcute, însă de cele mai multe ori sunt inofensive. Acestea creează o stare de disconfort pentru câteva ore, o zi sau câteva zile, însă cel mai adesea trec de la sine sau cu ajutorul unui tratament medicamentos ușor. Exista și situații în care o durere de cap poate ascunde afecțiuni destul de grave.

articol

Care sunt afecțiunile ce pot fi ascunse de o banală cefalee sau de o migrenă? 

1. Diverse afecțiuni oculare.

Miopia sau prezbitismul duc adesea la apariția durerilor de cap. De asemenea, glaucomul provoacă astfel de dureri și dacă nu este tratat poate determina tulburări de vedere (restrângerea câmpului vizual până la orbire).

2. Edemul cerebral.

O tumoare cerebrală, meningita sau expunerea la altitudini înalte pot duce la ruperea unei artere de la nivelul creierului. O astfel de problemă se manifestă prin convulsii, amorțeli, lipsa coordonării, probleme de vedere și dureri de cap.

3. Tumori cerebrale.

O tumoare cerebrală poate să dea dureri de intensitate variată, în funcție de cât este de mare și de unde este localizată. De cele mai multe ori, durerea este însoțită de tulburări de auz, vedere și dificultăți de vorbire, de probleme de memorie și de schimbări ale personalității.

4. Anevrism cerebral.

Se manifestă prin dureri de cap, probleme de vorbire sau tulburări de vedere. Anevrismul reprezintă dilatarea unei artere în zona creierului și poate duce la accident vascular și chiar la hemoragie cerebrală.

5. Sinuzita.

Sinusurile inflamate/infectate duc foarte adesea la dureri de cap frontale. Acestea pot fi variate ca intensitate și devin foarte puternice în momentul în care te apleci.

De asemenea, durerile de cap pot apărea și în cazul unei diete dezechilibrate sau în cazul unor dezechilibre hormonale. În general, acestea sunt însoțite și de creșterea în greutate sau de schimbări de comportament.

Cum poți preveni durerile de cap și eventualele afecțiuni asociate cu ele? 

Odată apărute, durerile de cap trec destul de repede cu administrarea unui tratament medicamentos. Cel mai bine însă este să fie prevenite. Prevenția se face printr-o serie de obiceiuri sănătoase:

  • Elimină factorii stresanți din viață de zi cu zi;
  • Hidratează-te foarte bine;
  • Mănâncă regulat, la ore fixe;
  • Odihnește-te;
  • Fă sport cel puțin 30 de minute pe zi;
  • Plimbă-te prin parc.

Toate acestea sunt activități simple care pot avea un impact uriaș asupra stării de bine.