Cele mai populare mituri din jurul migrenei

Migrena este o durere pulsatilă, resimțită pe o parte a capului și însoțită adesea de stări de rău și sensibilitate la lumină și la sunete. Foarte mulți oameni suferă frecvent de migrenă (femeile de 3 ori mai des decât bărbații*, ceea ce a dus la apariția unui număr impresionant de mituri construite în jurul acesteia. 

articol

Care sunt cele mai populare mituri despre migrenă?  

1. Migrena nu este gravă. Parțial adevărat. Este adevărat că majoritatea durerilor de migrenă nu sunt grave, însă există situații în care acestea pot fi debilitante și invalidante. Dacă nu este tratată corect, migrena poate duce inclusiv la accidente vasculare cerebrale.

2. Migrena este o simplă durere de cap. Din păcate, migrena este mai mult decât o simplă durere de cap. Există chiar unele tipuri de migrenă care nu implică o astfel de durere. Migrena este definită ca un tip specific de cefalee, însoțită de mai multe simptome care afectează viață de zi cu zi.

3. Cafeina poate duce la apariția migrenei. Parțial adevărat. Cafeina nu provoacă migrene, ba chiar poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap apărute în urma acestora. Cu toate astea, dacă se consumă cafea în exces pot apărea durerile de cap.

4. Nu există medicamente pentru migrenă. Fals! Există mai multe medicamente care pot elimina simptomele migrenei, inclusiv analgezice care pot fi eliberate fară prescripție medicală. Medicamentele antidepresive, medicamentele anti-convulsivadente, beta-blocantele și triptanii pot fi, la rândul lor, eficiente.

5. Migrena pot fi vindecată prin diete stricte. Este adevărat că un regim alimentar poate elimina factorii declanșatori ai migrenei. Cu toate astea, regimul nu este un remediu în sine.

6. Toate tipurile de migrenă sunt însoțite de aură. Fals! Aproximativ 20% (** dintre persoanele care suferă de migrene experimentează aura. Restul pot resimți doar durerea de cap și stările asociate cu aceasta.

Important

Dacă suferi de migrene, este foarte important să cauți soluții pentru a le trata. Deși nu există un tratament specific, iar migrenele pot fi imprevizibile, poți adopta anumite obiceiuri care să le scadă din intensitate și să le facă mai rare. Migrenele netratate se pot agrava și uneori pot duce la complicații, cum ar fi apariția accidentului vascular cerebral, apariția depresiei sau a anxietății.

În cazul în care migrenele pe care le resimți sunt din ce în ce mai dese, cea mai bună soluție este să te adresezi medicului pentru a beneficia de un plan de tratament cât mai corect. 

Referințe:
* https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines
** https://www.webmd.com/migraines-headaches/what-is-a-migraine-with-aura