De ce suferă femeile mai des de migrene decât bărbații?

Știai că femeile sunt de 2- 3 ori mai expuse decât bărbații la migrene?

articol

Durerea de cap sau cefaleea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, deseori localizată în zona frunții sau a tâmplelor, ce se poate manifesta și în zona gâtului sau în partea superioara a spatelui, cu radiații spre ceafă. Ea afectează deopotrivă femeile și bărbații, însă studiile din ultimii ani au arătat o incidență mai ridicată în rândul femeilor.

Și totuși există puține cercetări care explorează natura diferenței de incidență a migrenei între sexe sau consecințele clinice rezultate din aceasta.

Cel mai adesea, migrena se manifestă ca un mecanism de atenționare atunci când organismul este într-un mediu nefavorabil, dar și când corpul luptă cu o inflamație. Schimbările hormonale ce apar în cazul femeilor influențează frecvența și intensitatea durerilor resimțite.

Acest lucru se întâmplă mai adesea la femeile peste 30 de ani, datorită transformărilor biologice care-și fac apariția: "Acesta este momentul în care femeile trec prin sarcină și post-sarcină, având grijă de copiii mici și lucrând la locurile lor de muncă", spune Jelena Pavlovic, neurolog la Montefiore Medical Center din New York*.

De ce apare această diferențiere între migrenele femeilor versus migrenele bărbaților? 

Încă din perioada pubertății se produc și schimbările la nivelul glandelor endocrine și apar efectele resimțite de modificările hormonale. Oscilațiile de estrogen și progesteron care apar înainte de ciclul menstrual, dar și în timpul sarcinii, sunt datoare cu un număr crescut de femei afectate de migrene.

Incidența este mai ridicată la femeile cu vârstă de până la 35 de ani, risc ce scade imediat după menopauză: “Practica clinică a susținut de multă vreme ideea că migrenele se reduc în menopauză, iar acest lucru a fost susținut de studiile epidemiologice care arată că prevalența migrenei atinge vârful la sfârșitul anilor 30 și scade ulterior.”**
Cu toate acestea există un mit în care se menționează că pe măsură ce femeile intră la menopauză, nivelul de estrogen scade pur și simplu, dar această fluctuație considerabilă nu este posibilă. „Consecința acestor fluctuații este de fapt migrena”***.

Cauzele durerilor de cap la femei

Majoritatea migrenelor pot fi eliminate prin analgezice, însă pentru a reduce apariția lor este necesară aflarea cauzei. Eliminând cauza, tratamentul simptomatic nu mai trebuie administrat. Femeile pot întâmpina de-a lungul vieții mai mulți factori care să ducă la migrene mai dese, decât în cazul bărbaților.

Iată câțiva dintre declansatorii cei mai des întâlniți:

1. Menstruația

Încă din perioada pubertății, după 12-13 ani, menstruația este cel mai frecvent declanșator al migrenei.

Cercetările au arătat că înainte de menstruație, cu 5 zile, scăderea estrogenului în faza luteală târzie este unul dintre motivele care cauzează durerile de cap.****

De asemenea, antiinflamatoarele ajută la calmarea durerilor de cap, dar și a crampelor prin inhibarea prostaglandinei (substanță asemănătoare hormonilor, ce este responsabilă de cauzarea crampelor, diareei, durerilor de cap sau vertijului la femei).

2. Sarcina

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femeile însărcinate, cât și cele aflate în perioada postpartum, au suferit de migrene de intensitate moderată sau medie.

În primul trimestru de sarcină, nivelul estrogenului crește rapid, lucru ce duce la apariția durerilor de cap. Cu toate acestea, hormonii se reglează după aproximativ o lună, când corpul începe să se echilibreze. *****

Modificările în greutate, postura corpului, deshidratarea sau creșterea presiunii arteriale contribuie și ele la accentuarea durerilor de cap în cazul femeilor gravide.

Pentru a le ameliora se recomandă:

  • Terapia de relaxare a mușchilor- biofeedback
  • Acupunctură
  • Fizioterapie
  • Masaj
  • Exerciții de respirație pentru a reduce stresul
  • Hidratare cu 2 L de lichide/ zi
  • O dietă echilibrată
  • Exerciții regulate


3. Stresul

Stresul prelungit se manifestă prin eliberarea de cortizol, ce produce diverse tulburări digestive, dureri de stomac dureri de cap și lipsa de focusare. Durerea de cap apare sub o formă de presiune constantă la nivelul frunții, tâmplelor sau la nivelul cefei și al gâtului. Durata migrenei variază de la 30 minute la câteva zile.******

Tot stresul este cauza principală inclusiv pentru bolile autoimune, dar și pentru tulburările psihice care pot fi asociate cu dureri de cap specifice anxietății, depresiei sau insomniei.

Tehnicile de respirație, metodele de mindfulness și yoga au adus numeroase beneficii în reducerea cefaleelor și a simptomelor cauzate de producția prelungită de cortizol.

Menține-ți sănătatea pe primul loc și nu uita să păstrezi contactul cu medicul de familie sau medicul ginecolog și să îl înștiințezi dacă există un istoric în familie de migrene, hipertensiune arterială sau diabet.

Referințe:
*https://www.nature.com/articles/d41586-020-02867-4
**https://womensmidlifehealthjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40695-020-00059-8
***https://www.nature.com/articles/d41586-020-02867-4
****https://womensmidlifehealthjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40695-020-00059-8
*****https://migraine.com/living-with-migraine/managing-migraine-during-pregnancy
******https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines