Harta durerilor de cap. Câte tipuri de dureri de cap există?

Durerea de cap sau cefaleea reprezintă o problemă comună cu care fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat. Pentru unii, durerea de cap apare frecvent, pentru alții este foarte rară, iar particularitățile durerii pot fi foarte variate, de la persoană la persoană. 

articol

Câte tipuri de dureri de cap există?  

Există 4 tipuri principale de dureri de cap, definite de intensitate, modul în care se manifestă sau locul în care se află:

1. Cefaleea de tip tensional. În general, este declanșată de postura incorectă, de stres, de zgomote sau de lumina puternică și apare la persoanele care prezintă tensionarea și contractarea mușchilor din zona gâtului și a capului. Practic, în momentul în care mușchii din zona capului și a gâtului sunt foarte tensionați și se inflamează, durerea se transmite la nivelul capului.

2. Migrena. Este o durere cu caracter pulsatil resimțită pe o singură parte a capului. De multe ori poate fi însoțită de stări de greață, sensibilitate la lumină sau tulburări de vedere. Deși nu se știe cu exactitate care sunt cauzele migrenelor, acestea sunt declanșate de modificări hormonale, de consumul anumitor alimente și băuturi sau de lumini puternice.

3. Cefaleea în ciorchine (de tip cluster). Este resimțită că o durere puternică localizată în spatele ochilor sau pe partea laterală a capului. Nici cauzele acestor dureri nu sunt cunoscute, însă sunt asociate cu consumul de alcool*

4. Cefaleea sinusală. Este o durere surdă, resimțită în zona feței, cel mai adesea la frunte. De regulă se agravează la mișcări. Este o durere ce poate fi declanșată de răceli, rinite alergice sau alergii și este cauzată de inflamarea sinusurilor.

Când trebuie să îngrijoreze o durere de cap? 

În general, durerile de cap pot trece cu un tratament medicamentos.
Dacă durerea a apărut în urma unei lovituri de cap, este foarte puternică sau este însoțită de febră, confuzie și reducerea puterii de concentrare, atunci este indicat un consult medical. De asemenea, o analiză atentă din partea unui medic este necesară și în cazul în care apar probleme precum slăbiciunea, amorțeala sau convulsiile.

Durerile de cap sunt din ce în ce mai frecvente, fiind considerate a fi una dintre bolile secolului 21. Din păcate, incidența durerilor de cap este din ce în ce mai mare, crescând timpul petrecut în fața ecranului (TV sau calculator), stresul psihologic sau tulburările de somn. 

Referințe:
* https://www.webmd.com/migraines-headaches/cluster-headaches