Importanța realizării unui calendar al durerilor de cap

Felul în care ne desfășurăm activitatea zilnică este în totalitate susținută de felul în care ne simțim în interior. Dacă și ție ți s-a întâmplat să nu poți să te concentrezi sau să te simți moleșit din cauza durerii de cap, și mai ales dacă este un proces des întâlnit, este cazul să îți notezi și să păstrezi un jurnal al migrenelor.

articol

Știați că?

Pacienții care suferă de migrenă și nu pot lucra sau nu se pot prezenta la studii, absentează în medie aproximativ 157 milioane de ore pe an, din cauza migrenelor.

Un articol din Journal Headache Pain menționează că cefaleea se situează la nivel global în primele 3 cauze pentru care oamenii lipsesc de la locul de muncă sau de la școală.*

Durerile de cap se manifestă diferit atât prin felul în care o persoană resimte simptomele, cât și prin cauzele care stau la baza acestora. Unele dureri apar ca din senin, însă la bază pot fi mai mulți factori. Printre aceștia se numără:

  • stresul
  • statul prelungit în fața PC-ului
  • Inflamația mucoasei din zona sinusurilor
  • infecția cu o bacterie sau un virus
  • fumatul
  • consumul de alcool și deshidratarea
  • menstruația, sarcina și schimbările hormonale

Pentru a vedea mai ușor care sunt motivele și mai ales pentru a preîntâmpina aceste cauze, îți recomandăm să îți monitorizezi migrenele, în functie de anumite constante.

Ce este un jurnal al durerilor de cap? 

Calendarul sau jurnalul migrenelor se poate ține în format digital pe tabletă, telefon, sau PC sub forma unui calendar simplu, cu zilele anului, în care să-ți notezi intensitatea și ce a cauzat durerea de cap. În funcție ce cât de des apar și de ce alte simptome ai observat, poți să identifici mai ușor ce cauzează migrenele. Notarea detaliilor despre durere vine ca un real ajutor în planificarea activităților, dar și în obținerea unui diagnostic corect, alături de medicul specialist.

Jurnalele migrenelor pot fi efectiv un șablon într-o agendă, de tip calendar, cât și o evidență ținută pe o aplicație pe telefon sau calculator.

Le poți realiza și sub formă de listă, într-un Excel, sau le poți lua deja standardizate.
Poți opta pentru un calendar lunar sau un calendar anual în care să îți notezi observațiile despre migrene. Astfel, poți să observi dacă apar la începutul săptămânii sau la sfârșitul ei, dacă sunt legate de obiceiurile zilnice, dacă apar sezonier, legat de un anotimp și de vreme, etc.

Persoanele care au deja în familie pe cineva care suferă de migrene, pot găsi util un calendar lunar în care să analizeze evoluția migrenelor personale dar și a tratamentului.

De ce să ții un calendar al durerilor de cap?

Vrei să-ți planifici din timp călătoriile, sau ai nevoie de un plan în care să știi cum să-ți organizezi taskurile când lucrezi? Acest jurnal pe care-l poți avea la îndemână este ajutorul tău pentru a ști ce să eviți și cum să menajezi tipurile de dureri de cap ce pot apărea.

Spre exemplu, dacă sunt migrene cauzate de stres, cele mai ușor de efectuat metode sunt tehnicile de respirație, mindfulness sau o plimbare în natură, în care să-ți oxigenezi corpul.

Fiecare tip de migrenă se poate reduce, dacă știi în detaliu ce simptome manifești și în ce perioadă a zilei, sau a lunii apar.

Înregistrarea datelor despre migrene poate fi utilă în:

  • realizarea unui diagnostic în urma analizei simptomelor, împreună cu medicul specialist
  • recunoașterea declanșatoarelor și a semnelor de avertizare (exemple: stări de oboseală, moleșeală, crampe, poftă de zahăr)
  • analiza dacă mai sunt și alte simptome și în ce circumstanțe apar (exemplu: schimbări hormonale, stres, schimbarea temperaturii și a umidității)
  • evaluarea tratamentului recomandat sau dacă măsurile preventive funcționează.**

Ce trebuie să conțină un jurnal al migrenelor? 

Păstrează lucrurile cât mai simple și mai organizate și creează-ți un jurnal pe care să-l poți analiza cu ușurință. Orice șablon ai alege, acest jurnal trebuie să conțină:

  • Data
  • Ziua săptămânii
  • Durata episodului
  • Intensitatea durerii: ușor, moderat sau sever, sau pe o scară de la 1-10, unde 10 este cea mai gravă durere.
  • Alte simptome pe care le simți pe lângă durere, cum ar fi amețeli, vertij, sensibilitate la lumină, sunet, mirosuri sau orice simptome care îți dau o stare de dezechilibru
  • Ce medicamente utilizezi și ce doze
  • Observații și schimbări în administrarea tratamentelor (exemple: motive care cauzează durerea de cap, menstruație)***

Notarea si interpretarea unui jurnal de migrene poate reduce starea de anxietate, privitoare la momentele în care poate apărea o durere de cap. De asemenea, este o analiză bună pentru a descoperi dacă deja există un tipar al durerilor de cap, și dacă da, cum pot fi reduse pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate și buna dispoziție.

Mai jos gasiti un exemplu de jurnal care credem ca v-ar putea ajuta:

Referințe:
*https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/
**https://migrainetrust.org/live-with-migraine/self-management/keeping-a-migraine-diary/
***https://patient.info/news-and-features/migraine-trigger-diary