Întrebări și răspunsuri despre cefalee. Ce trebuie să știi despre durerea de cap

Dacă suferi frecvent de dureri de cap, este foarte important să afli cu exactitate care sunt cauzele și cum poți să le elimini.
Durerea de cap (cefaleea) poate fi de mai multe feluri, fiecare dintre acestea tratandu-se diferit și având cauze diferite.
Din păcate, majoritatea celor care au cefalee își pun singuri diagnosticul (care poate fi greșit) și ajung să ia medicamente total nepotrivite.

articol

Întrebări și răspunsuri despre cefalee. Ce trebuie să știi pentru a urma tratamentul corect?

Care sunt cauzele care duc la apariția durerilor de cap? 

Conform Societății internaționale de Cefalee există peste 150 de tipuri de durere de cap. Acestea sunt împărțite în două grupe principale*: cefaleea primară și cefaleea secundară.

Cefaleea primară include durerile de cap de tip tensional, migrenele sau cefaleele de tip cluster și nu este cauzată de o altă problemă medicală. Cefaleea secundară, în schimb, apare în cadrul altor boli sistematice sau neurologice . 

Cefaleea este ereditară? 

Deși nu se știe cu exactitate, există tipuri de cefalee care au o incidență mai mare în rândul persoanelor din aceeași familie. Copiii care au migrene, spre exemplu, au cel puțin un părinte care suferă de această problemă. Migrenele pot fi declanșate și de anumiți factori familiali, cum ar fi fumul de țigară, mirosurile puternice de parfum sau detergenți, expunerea la alergeni, anumite alimente, stres, lumina puternică, etc. 

Când este necesară părerea unui medic specialist în cazul durerii de cap? 

În general, în cazul în care episoadele de cefalee sunt rare și nu foarte puternice, acestea pot fi tratate cu ajutorul unui analgezic sau cu mici schimbări în stilul de viață. Există situații în care o durere de cap poate necesita vizita la medic:

  • Mai mult de 3 episoade de dureri de cap pe săptămână;
  • Agravarea continuă, fară ameliorare în urma tratamentelor;
  • Dependența de medicamente pentru a putea scăpa de dureri;
  • Durere care apare după efort fizic, strănut, tuse sau mișcări ale capului;
  • Durere din ce în ce mai intensă;
  • Apariția altor simptome. 

Cum poate fi diagnosticată cefaleea? 

Diagnosticul durerii de cap se pune pe baza caracteristicilor pe care le are: de când doare? Cum doare? Cât de puternică este durerea? Există și alte simptome? Trece dacă sunt administrate medicamente? Este declanșată de anumiți factori?

Dacă în urma acestor întrebări nu se obține un răspuns clar, poate fi necesară o radiografie de craniu, o electroencefalogramă, analize de sânge, examen oftalmologic sau un RMN. 

Cum poate fi tratată cefaleea? 

În funcție de tipul cefaleei și cauza acesteia, tratamentul poate fi medicamentos sau nemedicamentos. De cele mai multe ori este suficientă eliminarea factorilor declanșatori ai cefaleei (fumat, alcool, lipsa somnului, stres, fast-food, etc.). Pentru eliminarea rapidă a durerii însă, tratamentul medicamentos cu analgezice este cel mai potrivit. 

Referințe:
* https://meridienresearch.net/pain-head-150-types-headaches/