Migrena. Cauze, simptome, tratament, prevenție

Migrena este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate. Aceasta afectează 1 din 5 femei și 1 din 15 bărbați * fiind resimțită ca o durere de cap care pulsează pe o parte a capului.
Cel mai adesea, migrenele pot fi însoțite și de alte simptome (stare de rău, sensibilitate la lumină, etc) și pot avea un impact negativ asupra calității vieții. 

articol

Câte tipuri de migrene există și care sunt cauzele lor?   

Există 3 tipuri de migrene care pot fi definite prin modul în care se resimte durerea și de alte simptome:

1. Migrenă cu aură. Este o durere de cap care debutează cu flash-uri luminoase.

2. Migrenă fară aură. Este o durere care apare brusc, fară semne de alarmă. Este cea mai întâlnită variantă.

3. Migrenă cu aură, fară durere de cap. 

Care sunt cauzele migrenelor? 

Din păcate nu se știe cu exactitate care sunt cauzele migrenelor. Există, însă, anumite elemente comune pe care le prezintă cei care suferă de o astfel de problemă:

• Trec prin modificări temporare la nivelul substanțelor chimice din organism;
• Suferă de modificări la nivelul vaselor sanguine și a nervilor;
• Moștenesc genetic migrena. Aproape jumătate dintre cei care suferă de migrene au o rudă apropiată cu aceeași problemă**

De asemenea, migrenele sunt asociate și cu debutul perioadei menstruale, cu oboseala, stresul sau consumul anumitor alimente și băuturi. 

Care sunt cauzele migrenelor?

Cea mai bună soluție pentru prevenția migrenelor este descoperirea factorilor declanșatori și eliminarea lor. De cele mai multe ori, adoptarea unui stil de viață sănătos cu exerciții fizice regulate, somn și hidratare corectă pot avea rezultate foarte bune.

De asemenea, pentru prevenirea migrenelor, medicii recomandă ținerea unui jurnal care să conțină detalii precum data, ora, durata atacului, simptomele experimentate sau tratamentele încercate. În felul acesta poți descoperi cu exactitate care sunt factorii declanșatori și poți afla care sunt cele mai bune tratamente pentru tine ***

Cum pot fi tratate migrenele?

Tratamentul migrenelor se face cu ajutorul unor medicamente, administrate în funcție de tipul migrenei și de modul în care se manifestă. Analgezicele, triptanii și antiemeticele sunt cele mai folosite tipuri de pastile pentru migrenă.
De asemenea, stimularea magnetică transcraniana poate fi o soluție eficientă, utilizarea ei la începutul unui episod reducând severitatea acestuia.
Pentru multe persoane, dormitul sau odihna într-o camera întunecoasă pot ajuta foarte mult.

Referințe:
* https://www.nhs.uk/conditions/migraine/
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8075356/
*** https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines